Att smycka sina kroppar med permanenta märken verkar vara något som de flesta, kanske alla, kulturer på vår jord under perioder sysslat med.
Färg stacks in under huden så att målade motiv blev mer permanenta.
Ordet tatuering kommer från polynesiska. Denna teknik kallades då Tattoe, som senare blev tatuering eller benämningen Tattoo. I denna teknik tog man djurben och spetsade dessa till vassa kamliknande nålar som man doppade i bläck och sedan slog in i huden med en liten benhammare. Denna teknik/tatuering har funnits i tusentals år och i många kulturer runt om världen. Efter att de tidiga europeiska kulturerna övergått till kristendom var det i västvärlden nästan uteslutande sjömän och kriminella som bar tatueringar, fram till dess att det åter blev ett trendigt och modernt på 1980-talet.
De äldsta idag kända tatueringarna sitter på Ötzi, en 5000 år gammal mumifierad människokropp som hittades i kanten av en glaciär i alperna mellan Italien och Österrike. Små märken sitter över hans leder. Kanske markerade de zoner för smärtlindring. Man har även hittat tatueringar på egyptiska mumier från 2000 f.kr.
En tatuerad Maorier, teckning från Cooks första resa till Nya Zeeland 1769.
Sjömanstatueringarna eller ”Old school” i världen.
Storbritannien och USA var stora sjöfararnationerna. De hade mängder av fartyg med stora besättningar från många olika länder. Ombord och framförallt i land blev många av sjömännen tatuerade. Det var inte ovanligt att sjömännen tatuerade varandra men ibland anlitades även professionella tatuerare. Samuel O’Reilly var en av de första mer berömda professionella tatuerarna. Han öppnade en tatueringsstudio i New York 1875 och 1891 uppfann han den första elektriska tatueringsmaskinen. Nu kunde motiven göras mer varierade och det gick betydligt snabbare att göra en tatuering. Det är från och med den här tiden man räknar det som idag kallas ”Old school” tatueringar. Denna stil innefattar olika tekniker såsom enkla linjer, hård svart skuggning och enkla färgscheman. De klassiska amerikanska motiven bestod av sentimentala, religiösa och patriotiska teman som till exempel rosor, hjärtan, ormar, örnar och skepp. Motiven utvecklades genom att tatuerarna bytte, kopierade, stal eller förbättrade varandras verk. Den legendariske Charles Wagner tog över O´Reillys verkstad och hade den i 45 år. Hans största kundkrets var sjömän. De flesta i den amerikanska flottan var tatuerade. Amerika, som var en stormakt, både militärt och sjöfartsmässigt och som av många ansågs som ideallandet framför andra länder, fick stort inflytande över motiven.
Samuel O´Reillys elektriska tatueringsmaskin.
Föregångaren till tatueringsmaskinen var den elektriska pennan, uppfanns av Thomas Alva Edison och patenterad under titeln Stencil-pennor(Stencil-Pens)
Old school i Norden.
I Norden fanns de flesta tatuerarna i Köpenhamn, närmare bestämt i Nyhavn, där de började dyka upp under slutet av 1800-talet. Många av dem började som sjömän för att sedan bli tatuerare. I Sverige anses Axel Wilhelm Johansson ha varit den första professionella tatueraren. Han gick till sjöss som sjuttonåring och öppnade 1910 ett tatueringsschapp vid Järntorget i Göteborg. Den tatuerare som vi vet mest om, verkade också han i sjöfartsstaden Göteborg. Han hette Carl Gustafsson och arbetade som tatuerare omkring 1920-1940. Carl var först sjöman men öppnade tillsammans med sin hustru Klara sin första sjömansekipering i Göteborgs hamn i mitten av 1920-talet.
Carl Gustafsson (t.h.) tatuerare i Göteborg 1920-1940.
Andra grupper av tatueringar och mönster idag.
Intresset för tatueringar har stadigt ökat under de senaste årtiondena. Fler och fler tatueringsstudios, med många olika stilar och teman, startas upp i Sverige. Idag finns många olika stilar som t.ex. tribal/ ornament, som är en blandning av ganska grafiska, främst traditionella mönster från olika delar av världen. Japansk tatuering är en helt egen skola av mönsterkombinationer. Idag är även fotografier, text och graffiti något som används som inspirationskälla när man skapar de nya mönstren.9 Kombinationsmöjligheter och färger verkar idag vara oändligt. Trots detta kan man ibland förundras över hur traditionella mönstren och bildkombinationerna ibland är. Hjärtan, ankare, rosor, kvinnofigurer och de seglande fartygen återkommer förvånansvärt ofta.